duminică, 30 martie 2008

O lectie dulce cum e mierea

"Va asteptam! Va pregatesc chiar acum doua deserturi!", ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat in magazinul ei. "Sotiro's Workshop" este un magazin cu produse naturiste, specifice Insulei Thassos, si unde, in fiecare dimineata, daca ai curiozitatea, poti invata de la Sotiria cum se gateste un delicios desert thassian.
In dimineata aceea, invataceii Sotiriei am fost chiar noi. Si, cum nu ne-am trezit chiar atat de devreme, lectia noastra a inceput cu… ultima etapa. Sotiria a taiat doua portii de saraigli (termenul local pentru sarailie), le-a pus pe farfurie, le-a presarat cu nuca proaspata si ne-a indemnat sa gustam. "Mmmm... delicioase!", am exclamat. Dupa care ne-am aratat mirati ca nu au forma pe care o cunosteam, cu multe foi in miezul carora se ascund mierea si nuca.
RETETA. "Noi, aici, facem saraigliile cu foi de casa, obtinute din faina si ulei de masline iar nucile le folosim crude. Muntii Thassosului sunt plini de nuci rataciti printre maslini batrani, iar mierea de albine a fost dintotdeauna o bogatie inestimabila a acestor locuri."
Intre timp, pregatise deja aluatul si se juca rotind o foaie in aer, pentru a o subtia. "Cand ma simt bine, o arunc in aer, o invart si-i dau din energia mea", ne spune zambind. Cand nu-i este Sotiriei bine? - e o intrebare pe care am vrea sa o punem, caci este cea mai tonica persoana pe care am intalnit-o in Limenaria si in toata insula. "Noi traim aici in multa armonie, pentru ca avem liniste, marea limpede, produse naturale si multa dragoste in inimi. O dragoste nemasurata, care se adreseaza intregii lumi."
ISTORII. Cat a vorbit, a continuat sa gateasca, dupa care ne-a imbiat cu inca o portie de saraigli. "Aici, in Thassos, saraigliile se fac asa cum le-am descris. Cateva sute de ani am fost sub stapanire otomana si deserturile s-au cam amestecat. Facem si baclavale, si alte dulciuri cu denumiri turcesti, insa intotdeauna exista ceva specific. Deserturile sunt mult mai simple." Si incepe o noua demonstratie. "Prajitura cu miere sau melopitaki. Aluatul il facem dintr-un pahar cu ulei de masline, un pahar cu vin alb, jumatate de kilogram de zahar si putina vanilie. Pentru umplutura, radem sase mere si le amestecam cu scortisoara si nuci. Facem mingiute mai mici din aluat, le intindem, asezam o folie deasupra si le subtiem cu o vergea de lemn. Apoi, punem putina umplutura pe jumatate de foaie si o dam in doua, obtinand forme de jumatate de luna... Mai doriti sa gustati ceva?"

"Avem multi maslini in Thassos si multa miere. Acum 50 de ani, viata era foarte grea in insula si femeile au fost nevoite sa foloseasca din plin aceste produse locale. Sa faca din putin ceva de mancare pentru a-si hrani familiile".

"Trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce mancam, pentru ca o hrana sanatoasa ne asigura sanatatea corpului si a mintii. Eu recomand folosirea uleiului de masline extravirgin, obtinut prin presare mecanica, mult mai sanatos decat cel obtinut prin centrifugare."
Sotiria Kiriatzidou


SARAIGLI CA IN INSULA THASSOS

Se prepara un aluat dintr-un kilogram de faina, o ceasca cu ulei de masline extravirgin (obtinut prin presare mecanica) si putina sare. Acest aluat se rupe in sase bucati.Fiecare bucata de aluat se intinde cu o vergea de lemn, facandu-se o foaie foarte subtire. Foile se incretesc usor si se asaza una langa alta in tava. Se toarna peste aluatul din tava ulei de masline din belsug si se da totul la cuptor pana cand aluatul incepe sa se rumeneasca frumos.Se face siropul cu miere, dintr-un litru de apa si o jumatate de kilogram de miere. Siropul se va pune deasupra cand desertul este scos din cuptor. Peste fiecare portie de saraigli, dupa ce siropul de miere s-a impregnat in aluatul copt, se presara miez de nuca proaspat zdrobit. "E un desert sanatos, pentru ca ingredientele din aceasta prajitura sunt toate naturale si de buna calitate", ne recomanda Sotiria Kiriatzidou.


In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie, 4 octombrie 2006

Niciun comentariu: