duminică, 30 martie 2008

Frumoasa Aliki

Mai intai m-a frapat o imagine descoperita pe internet, atunci cand am predocumentat calatoria in Thassos: tentacule de caracatita, intinse la uscat, cu carlige de rufe multicolore. Era, inainte de toate, un clenci pentru turisti.
La Aliki, pe un promontoriu din sud-estul insulei, aveam sa descopar si sa fotografiez eu insumi plaja, privita printre tentaculele de octopus. Insa, mai mult decat atat, am descoperit aici un preaplin de legende si arome. La numai cativa zeci de metri distanta de terasa imbietoare, se afla ruinele unei agora antice si, pe deal, ramasitele unei bazilici din secolul al V-lea.
CETATEA. Legenda spune ca, in Antichitate, Peninsula Aliki a fost condusa de Regina Aliki. Frumoasa Aliki. Se observa si acum pe coasta peninsulei ramasitele vechii cetati, iar valurile aduc si azi, cand si cand, resturi de vase antice pe care le depun pe tarm.
Pe langa aceste vestigii s-au mai gasit si doua sanctuare construite in jurul secolului al VII-lea in Golful Ierihon, iar in interiorul acestora s-a descoperit o statuie de bronz a unui "Kouros" - denumirea data unui tanar atlet grec.
MARMURA SI MAREA. Daca te incumeti sa urci cativa pasi pe colina, bazilica ruinata te primeste, cu singura-i coloana ramasa intreaga in picioare, de veghe. Iar dincolo de ea, privelistea te uluieste. Abandonata, una dintre fostele cariere de marmura pare o nava pe jumatate scufundata in mare. A functionat pana in anul 365, cand din cauza unui cutremur a fost parasita de muncitori, iar acum a devenit monument istoric. Dovada cantitatii mare de marmura extrasa din Aliki este si Marmarostra - drumul de marmura - , care leaga Aliki de Limenas.
Dupa lungi momente de contemplatie, pe fundalul marii ce-si sparge val dupa val de stanca, ma intorc la taverna de pe celalalt tarm al peninsulei. Aici, ma asteapta o salata greceasca, o portie de caracatita pe gratar si un pahar cu ouzo, ametitoarea bautura cu mastih. La sfarsitul mesei, patroana tavernei imi aduce ea insasi, din partea casei, halva greceasca, indulcita cu miere si aromata cu scortisoara...
Din larg se aude cant de sirene, ori poate canta, pornita pe mari in vasu-i de aur, frumoasa Aliki...

"Baiat de pravalie. Nu e magazin sau taverna in Thassos unde, peste vara, sa nu intalnesti un adolescent surazator sa te serveasca. De mici, invata ca turismul le poate asigura hrana."

"Tentacule de octopus, atarnate pe sfoara. O priveliste nu tocmai rara in Thassos. Nu stiu cat este un mod de a prezerva carnea vietuitoarelor marine si cat un mod de a atrage turistii..."

In Jurnalul national, Jurnalul de bucatarie din 4 octombrie 2006

Niciun comentariu: