Simboluri ale statorniciei, maslinii se gasesc in Insula Thassos la tot pasul. Scorburosi, cu mladite noi, ce rasar din trupul golit de puteri, sunt de multe ori martorii tacuti ai unor vremuri apuse. Maslinii fac astazi parte din istoria insulei Thassos, cei mai multi dintre ei traind sub soarele Greciei de mai multe sute de ani. Pe insula sunt si exemplare care duc in spate mai bine de doua milenii.
Maslinii se bucura de o pretuire aparte, iar un drum in livada se poate transforma intr-o incercare de regasire de sine. Poate din aceasta cauza, thassienii asteapta viitorul cu aceeasi impacare cu care asteapta o noua dimineata. Nimic nu se poate schimba radical intr-o lume in care maslinii strajuiesc casele dintotdeauna.
Presa de ulei. Culesul maslinelor incepe mereu in aceeasi zi, la 4 noiembrie, cand familiile se strang in livada. E multa munca. Fiecare familie are pe munte sute sau mii de maslini si de la fiecare maslin se pot culege pana la 200 kg de fructe. Desi se consuma si in stare proaspata, de cele mai multe ori maslinele sunt transformate in ulei. Pana nu demult, uleiul de masline se producea prin zdrobirea maslinelor intr-o presa verticala, obtinandu-se uleiul de prima presa, cel mai bogat calitativ. Dupa ce pasta de masline era amestecata din nou cu apa calda, se obtinea uleiul de a doua presa, mai sarac in arome.
In prezent, pasta de masline este incalzita la temperatura camerei in timpul procesului de mixare, iar apoi se obtine, prin centrifugare, uleiul de masline. E recomandat sa cautam in magazine uleiul virgin sau extravirgin.
Specific
In Thassos, maslinele nu se conserva in apa cu sare sau in ulei, ca in regiunile continentale ale Greciei. Tehnica este mult mai simpla: maslinele se pun in vase, presarate cu sare. Ser zbarcesc usor, dar sunt foarte gustoase.
Iaurtul grecesc
De ce este iaurtul grecesc (yiaourti) preferatul gurmanzilor in orice loc al lumii s-ar afla? In primul rand, pentru ca are o consistenta cremoasa si delicata. Contine 5% pana la 6% grasime, daca este obtinut din lapte de oaie sau de capra, si 9% grasime, daca s-a folosit lapte de vaca. Este unul dintre ingredientele folosite cu darnicie in bucataria greceasca.
Mierea de albine
Mierea se comercializeaza in Thassos inca din Antichitate. In acele vremuri, padurile de conifere se intindeau pe o suprafata mare, astfel incat, de cele mai multe ori, grecii "se indulceau" cu miere de pin sau de brad. Si tot ei stiu sa prpeare din miere, nuci si coniac, un lichior pretios, numit "Amelia" ("meli" fiind cuvantul grecesc pentru "miere").
Condimentele
Plantele aromate, care, nu de putine ori, se intalnesc pe coastele muntilor, imbogatesc bucataria greceasca. Preparatele pe baza de carne sau de legume sunt innobilate cu oregano, menta, busuioc, marar, cimbru sau usturoi (pentru a le aminti doar pe cele mai raspandite). O mare diversitate de arome - o multitudine de preparate apetisante!
Fructe si dulceturi
Pe langa maslinii atat de dragi grecilor, pe insula Thassos se gasesc livezi intinse cu pomi fructiferi ce asteapta cu rabdare sa li se parguiasca fructele sub soarele Marii Egee. Nucile, smochinele, piersicile, gutuile si perele se numara printre cele mai populare fructe. O data culese, se consuma atat in stare proaspata, cat si conservata; bineinteles, de cele mai multe ori sub forma de dulceata. Pentru greci, cea mai gustoasa este cea facuta din gutui, numite si "fructul reginei"! Pentru a o prepara, se culeg gutui mari, intregi si fara pete. Se spala foarte bine, indepartandu-se puful, apoi se dau pe razatoare, cu tot cu coaja. Pentru un kilogram de fructe se face un sirop din 800 g zahar si 3 pahare cu apa. Se pune pe foc, se adauga si gutuile, iar dupa ce siropul se incheaga se ia vasul de pe foc. Nu mai ramane decat sa se puna dulceata in borcane, spre deliciul turistilor curiosi. Surprinzator, si legumele, in special vinetele si morvocii, pot fi transformate in dulceata. O alta specialiyaye a locurilor o reprezinta fructele si legumele conservate in miere.
Articol de Simona Chiriac
In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 4 octombrie 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu